Waarom vieren Zwitsers 1 Augustus?

1 Augustus, Bern, Zwitserland. Fotocredit: FastNews.ch

1 Augustus is een nationale feestdag in Zwitserland (Fête nationale suisse). Meestal noemen Zwitserse het gewoonweg le 1er Août (uitgesproken als: prumie roet). Het werd voor het eerst in 1891 gevierd, 600 jaar na de stichting van het Zwitserse eedgenootschap. Hierbij legden de ‘cantons’ Uri, Schwyz en Unterwalden (later verdeeld in twee halve ‘cantons’ Obwalden en Nidwalden) de eed af om elkaar te ondersteunen en te beschermen.

Behoefte om feest te vieren

Het had een éénmalig feest moeten zijn. Toch voelden vooral de Zwitsers die in het buitenland zaten de behoefte om dit nationale feest te vieren. Zo voelden ze zich meer verbonden met hun vaderland. Het was ook een manier voor ze om het bestaan van hun geboorteland te tonen aan het land waarin ze woonden. 1 augustus werd in 1994 pas een officiële feestdag .

Hoe vieren ze 1 Augustus?

Op 1 augustus zijn er overal in het land toespraken van leden van de Zwitserse Bondraad. In veel Zwitserse gemeentes worden er toespraken, vreugdevuren, vuurwerk en marsen met lampions georganiseerd. Steeds meer gemeentes kiezen ervoor om dit vuurwerk al op 31 juli vieren. Hierdoor kan iedereen ervan genieten, niemand werkt immers de volgende dag. Op deze dag is het de gewoonte om de nationale vlag aan een huis of op een balkon te hangen. Tijdens het feest is er vooral Zwitserse folklore te horen. Het wordt soms ook op de Alphoorn gespeeld. Op 1 augustus organiseren sommige boerderijen brunches waar men van lokale producten kan genieten.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *