De overheidsinstellingen, banken en winkels zijn gesloten tijdens Franse feestdagen. Nederland en Frankrijk hebben even veelfeestdagen. Er zijn in totaal 11 wettelijke Franse feestdagen, maar Nederland en Frankrijk hebben er maar 5 gemeen.
Welke Franse feestdagen worden niet in Nederland gevierd?
Eén verschil is bijvoorbeeld Maria Tenhemelopneming, ook wel eens Maria Hemelvaart genoemd, op 15 augustus. Voor de Fransen is deze dag een feestdag. Wat vieren ze? De Orthodoxe en Katholieke Kerk vieren de opneming met “lichaam en ziel” van Maria in de hemel. Dit feest wordt onder andere groot gevierd bij de bekende katholieke bedevaartplaats Lourdes.
Dag van de Arbeid in Frankrijk (1 mei)
Op 1 mei wordt de Dag van de Arbeid in Frankrijk gevierd en om dat te vieren werken ze die dag niet! Wie zou niet in Frankrijk willen wonen?
La Fête de la Victoire (8 mei)
Een andere typische Franse feestdag is op 8 mei, la Fête de la Victoire of ook ‘le jour de la libération’ (bevrijdingsdag) genoemd. Ze vieren de overwinningsdag waarop Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde.
Quatorze juillet (14 juli)
Quatorze juillet (14 juli) is uiteraard hun nationale feestdag. De Fransen vieren de bestorming van de Bastille-gevangenis waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon.
La Toussaint (1 november)
Op 1 november hebben de Fransen een feestdag om ‘la Toussaint’ (Allerheiligen) te vieren. Zoals de naam het al zegt is deze dag toegewijd aan het vereren en herdenken van alle heiligen van de rooms-katholieke kerk. Frankrijk is een land waar deze kerk verreweg het grootst is.
Le jour de l’Armistice de 1918 (11 november)
Tenslotte wordt op 11 november in Frankrijk ‘Le jour de l’Armistice de 1918’ (Wapenstilstand) herdacht. Dat is een herdenking ter ere van de Wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog en heeft dus niets te maken met de officiële aftrap van carnaval.