Jean Cocteau: “La mode, c’est ce qui se démode”

Jean Cocteau (5 juli 1889 Maisons-Laffitte – 11 oktober 1963 Milly-la-Forêt)

“La mode, c’est ce qui se démode” – “Mode, is datgene wat uit de mode raakt”

Jean Cocteau in het kort

Jean Cocteau

Een van de meest markante Fransen van de vorige eeuw is Jean Cocteau. Hij was onder meer bevriend met Edith Piaf en hij ontwierp sieraden voor onder andere Coco Chanel. Bekend als dichter, romanschrijver, toneelschrijver, ontwerper en filmmaker liet hij op creatieve wijze veel van zichzelf horen.

Les racines, de wortels, van Jean Cocteau

Jean Cocteau is geboren in een burgerlijk gezin, omringd door zijn vader, rentenier, zijn moeder en hun twee andere kinderen, Marthe (12 jaar) en Paul (8 jaar). Zijn opa, die over een grote artistieke cultuur beschikte, heeft hem kennis laten maken met muziek. Jean Cocteau ontdekt al snel de dodelijke tinten van het leven. Hij was slechts 9 jaar toen zijn vader zelfmoord pleegde. Zo jong geconfronteerd met de dood, de zelfmoord en het bloed, is het niet verbazingwekkend dat deze thema’s in zijn ‘oeuvres’ terugkomen. Zijn moeder heeft hem alleen opgevoed. Dat was geen makkelijke taak aangezien hij weigerde om te ‘groeien’, want hij vond het fijn om zich te laten pamperen door zijn moeder. Hij was gefascineerd door het circus. Ziek of dromend bracht hij urenlang door in zijn kamer om voorstellingen in zijn miniatuurtheater te improviseren. Het is in het hof van het lyceum Condorcet dat hij voor het eerst de student Dargelos zag. Deze man representeerde de onbekende krachten die terugkwamen in de karakters van de mannelijke personages die hij bedacht.

Link met Pablo Picasso

Al in 1908, op dat moment 19 jaar oud, was hij al een bekende gast in artistieke kringen. Jean Cocteau was dichter, romanschrijver, toneelschrijver, ontwerper en filmmaker, maar hij omschreef zichzelf vooral als dichter omdat poëzie overal in zijn werk aanwezig is. Met zijn werk heeft hij veel artiesten beïnvloed, onder wie de bekende Les Six-Componisten namelijk Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Georges Auric, Louis Durey, Darius Milhaud et Francis Poulenc. Hun meest ongewone voorbeeld is het ballet “Mariés de la Tour Eiffel” geschreven door Jean Cocteau. Het avant-gardeballet ‘Parade’ van Cocteau kwam in 1917 uit. Zelfs de bekende Pablo Picasso heeft voor dit ballet gewerkt aangezien hij de decorstukken en kostuums heeft ontworpen. Ondanks het matige succes van dit ballet, werd de naam van Jean Cocteau hierdoor in de avant-garde van Parijs gevestigd. Jean Cocteau had zijn biseksualiteit openbaar gemaakt wat best bijzonder was voor die tijd.Tussen 1920 en 1923 is Jean Cocteau zeer productief geweest, maar er kwam een abrupt einde aan deze periode door de dood van zijn vriend Raymond Radiguet die aan buiktyfus overleed. In 1926 heeft hij een boek met essays ‘Le rappel à l’ordre’ geschreven. De naam van de kunstbeweging ‘Return to Order’ is hier later van afgeleid.

Belangrijkste werken van Jean Cocteau

Onder zijn bekendste werken vinden we het boek ‘Les enfants terribles’ (1929), het toneelstuk ‘les parents terribles’ en de film ‘La Belle et la Bête’. Jean Cocteau was een echte dandy en werd een belangrijke modefiguur in Parijs. Als ontwerper heeft hij onder andere sieraden voor Coco Chanel gemaakt. In 1955, werd hij lid van l’Académie française. Daarnaast ontving hij ook ‘La légion d’honneur’. Hij is in 1963 gestorven, één dag na een andere Franse bekende figuur en vriendin van hem, Edith Piaf. Meer over hem is hier te vinden.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *